divendres, 29 de desembre del 2017

BIOGRAFIA DEL DR. JOAQUIM CODINA I VINYES (7)

De la Necrològica del Dr. Miquel de Garganta[1]: “En la publicació Apuntes para la Flora de la Sellera y su comarca és important la secció de les criptògames. Hi figura la Pellaea hastata, oriünda del sud d’Àfrica i desconeguda a Europa, trobada per Codina a les roques del Pasteral. Creient-la, de moment, una espècie nova, Cadevall i Pau[2] pensaren dedicar-la-hi amb el nom de Pteris Codinae. Aquesta descoberta constitueix segons Litardière[3], un fet de geografia botànica dels més interessants. És de remarcar la part dels fongs, que havien d’esdevenir la seva veritable especialitat. No obstant, Codina seguí sempre disposat a oferir el seu concurs a tots els estudiosos de les espermatòfites. Així R. Görz[4] fou induït a descriure els saules catalans en conjunt (Les saules de Catalogne, Cavanillesia, vol. II, fasc. VII-XII, Barcelona, 1930) pels seus amics Font i Quer i Codina. Codina tingué l’amabilitat de facilitar-li bells espècimens complets, recollits per ell. En agraïment li dedicà una forma: Salix catalaunica.”



[1] Miquel de Garganta i Fàbrega (Olot, 1903 – 1988), farmacèutic i botanic.
[2] Carles Pau i Espanyol (Sogorb1857-1937), botànic i farmacèutic valencià. Va ser un dels botànics més importants de la seva època.
[3] René de Litardière (Mazières-en-Gâtine, Poitou, 1888 – 1957), botànic francès. Estudiós de la flora mediterrània. A partir dels anys trenta tingué força relacions amb els botànics catalans i revisà les Festuca dels herbaris de l’Institut Botànic de Barcelona (cf. Enciclopèdia Catalana).
[4] Rudolf Görz (1879-1935), botànic alemany especialista en salzes. Interessat en el nostre salze, que considera un cas únic a Europa. Görz creu que el salze català està emparentat amb Salix livida, una espècie pròpia dels països nòrdics, bàltics i Rússia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada