dilluns, 22 d’octubre del 2018


L'època daurada: El Pla Quinquennal Micològic[1]

Constitueixen 5 anys d’extraordinari moviment. Micòlegs especialistes d'arreu del món són invitats per la Junta de Ciències Naturals per a la realització d’aquest pla.
1931
Joaquim Codina, metge de La Cellera i eminent micòleg i Pius Font i Quer, botànic reconegut arreu del món i Director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, compilen 627 espècies.
Arthur Pearson, President de la Societat Micològica de Londres, ve a Catalunya i n'afegeix 35 espècies noves.
Arriba René Maire, professor de la Universitat d'Alger, n’incorpora 257 espècies noves, 8 d'elles noves per a la ciència.
1932
Col·laboren el professor Roger Heim, subdirector del Laboratori de Criptogàmia del Museu de París juntament amb Georges Malençon, fitopatòleg de Rabat, incorporant 175 espècies noves per a Catalunya, 9 espècies i 3 varietats noves per a la ciència.
1933
Tornen Maire i també Pearson, incorporant 168 espècies, cal citar l'espècie nova Codinaea amb l'espècie Codinaea aristata, Maire.
1934
Rolf Singer (alemany), perseguit pels nazis, esdevé professor de Botànica de la Facultat de Farmàcia de Barcelona col·labora en aquest Pla incorporant 175 espècies, 3 espècies noves per a la ciència.
Codina el 20 de novembre escriu a Font i Quer: “M’alegro molt de la decisió presa per la Societat Micològica de venir a Barcelona l’any que ve a celebrar la sessió general. Déu vulgui que es pugui portar a cap satisfactòriament”. Efectivament, la Junta de Ciències Naturals havia invitat la Societat Micològica de França a celebrar a Barcelona Sessió General. Però un mes més tard Codina moria al bosc prop de casa seva. No va poder participar en aquest deveniment.
1935
Es celebra a Barcelona la Sessió General de la Societat Micològica de França. D’aquesta manera solemne culmina el Pla Quinquennal Micològic, l'esdeveniment micològic, i fins i tot botànic, més important de Catalunya, que permet passar de 627 espècies a 1.458, més del doble de les espècies conegudes a Espanya (668) l’any 1935.



[1] Butlletí de la Societat Catalana de Micologia, 7 25-32 Barcelona 1983, “Els cent anys de la flora micològica a Catalunya sota l'aspecte bibliogràfic”, Josep Giné i Gavaldà.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada