dilluns, 29 de gener del 2018

“Bolets”  (continuació)[1]

Tots els bolets, per llurs efectes nocius, poden agruparse en tres categories: uns que maten; altres que causen transtorns serios, vomits, mal de ventre correnses, deliri, angunia, suhors frets, etc., empero que generalment no maten; y altres que tan sols causen una lleugera indisposició. Dels primers, per sort, no mes n’hi ha quatre especies, tres d’elles pertanyen al género “Amanita” y son la “Amanita verna”, “A. phalloides”, “A. citrina” y la quarta es la “Volvaria gloiocephala”. Aquestes quatre especies contenen un vereno nomenat “phallina” que’s disol ó fon en l’aygua y no queda destruit per la ebullició podentse comparar a certes toxines microbianes. La “phallina” te la fatalitat de destruir els glóbuls de la sanch y per xó ocasiona la mort.
La segona categoría de bolets dolents conté entre altres un vereno que se li ha donat el nom de “muscarina”, alcaloide cristalizable que ataca’l sistema nerviós, el cor i aparell digestiu, empero que te la ventaja de eliminarse rápidament per la orina y no es, ni de bon tros, tan actiu com la “phallina”. Aquesta substancia se troba especialmente en el Reig vermell, Reig fals, ó Reig de fageda “A. muscarina”.
En quant als de la tercera categoría ja he dit que tant sols son indigestos, pero no verenosos.
Ara bé; sabent que’l género “Amanita” es l’únich que conté especies mortals (la “Volvaria gloiocephala” es molt escasa y forsa semblant á les “amanitas”) evitarém desgracies si tenim mlt cuidado de no menjarne cap d’aquest género com no sigui la “Amanita cesarea”, el veritable Reig. Monjola ó Cucon, bastant conegut de tothom y l’únich que te’l barret de color de taronja, les costelles, anell y cama d’un groch clar.
Si tenim la mala fortuna de menjarne un altre de dolent empero que no sigui “amanita” ni “volvaria”, mal y no tan; quant menos salvarém la pell encara que sigui a costa de algunes pessetes pel metje y apotecari. (…)
Resumint; les “Amanites” á excepció del Reig i les Pentinelles, son “bolets de barret, cama central, anell, volva y costelles blanques. La “Volvaria gloiocephala” té volva, no porta anell y les costelles son de color Blanch quan son joves y després de color rosa ó vinós”.
Assegurat quan cullis un bolet per menjarlo de que no sigui cap “Amanita” ni “Volvaria”; arrencal ab ciudado y examina be la cama y barret per veure si porta volva. Si no ho fas aixís pots perdrer la vida (juliol 1911).
Del llibre "Bolets bons i bolets dolents"
de Joaquim Codina i Vinyes








[1] Institut Agrícola Català de Sant Isidre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada