Calendari del pagès
“Bolets”: aquest és el títol del primer dels articles publicats pel Dr. Codina al
Calendari del pagès.
L’Institut Agrícola Català de Sant Isidre ens ha
facilitat els textos que anirem publicant al blog, transcrivint-los en ortografia pre-normativa.
Ens adonarem de la riquesa de vocabulari del Dr. Codina
i de la punta de bon humor que combinava perfectament amb el llenguatge
científic en els seus escrits.
Juliol 1911. ¿Oy
que’n son de rebons…? Bé, entenemnos; vull dir els de debó, els que’s fan pels
boscos y prades, de cap manera els sinonims de castanyes, pinyes, bledes,
verdolagues, mastagots, nyanyos y altres semblants verdures, que aquestos se
solen cullir en llochs poblats, especialment en les tabernes, plasses, plasses
de toros, sales de ball, cafès, etc., etc.
No
obstant, dels primers també n’hi ha de dolents, n’hi ha que tenen mal gust, que
fan mal de ventre y fins per disort, n’hi ha que maten...!
¡Oh!
Lector; jo bé volia donarte una regla segura per distingir els bolets bons dels
dolents, mes aixó avuy dia no es possible perquè n’hi ha molts dels quals no se’n
te experiencia per no haberne menjat may ningú y per tant no se sab si poden
fer mal o no; altres que sient dolents poden molt be pendrers per bons ó
confondrer uns y altres y ni tampoch un pot fiarse de les probes en certes
besties com donarne a menjar als gats ó als gosses perque llur organisme es
molt diferent del nostre; aixi per exemple, veyém que les cabres y bous se’ls
menjen tots y’l mateix fan els llimachs y altres bestioles sense que’n resultin
perjudicats. A més de tot axó avuy dia encara no se sab amb certesa la
composició química de tots els seus verenos ni la naturalesa de molts dels seus
components.
En
la falta donchs, d’una regla segura pera distingir els bolets bons dels dolents,
te donaré alguns consells pera que no t’hagis de privar d’aquesta lleminadura y
no’t posis en perill de perdre la vida.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada