dissabte, 28 d’abril del 2018

Nota de premsa de l'Ajuntament de la Cellera amb motiu de la inauguració de l'Any del Dr. Codina a l'esmentada Vila



Presentació de l'Any Doctor Codina, un dels botànics i micòlegs més importants de Catalunya

Aquest matí ha tingut lloc, a la Casa de Cultura de Girona la presentació de l'Any Doctor Codina, de qui enguany se celebra el 150è aniversari del seu naixement. Eminent botànic i micòleg, Joaquim Codina i Vinyes (La Cellera de Ter, 1867-1934) va exercir la professió de metge al llarg de tota la seva vida en el seu poble natal. Això però, no va impedir que, amb el temps, acabés esdevenint una figura extremadament reconeguda dins els cercles acadèmics de l’època. Ara, l'Ajuntament de la Cellera de Ter, ha volgut donar a conèixer i reivindicar la seva figura amb l'organització de l'Any Doctor Codina.

Entre tots els seus treballs, cal destacar la publicació del llibre Apuntes para la flora de la Sellera y su comarca (1908), un referent en aquest camp, i Introducció a l’estudi dels macromicets de Catalunya (1930), que va escriure juntament amb Font i Quer. També és conegut per haver organitzat les primeres exposicions de bolets a Catalunya.

EL DOCTOR JOAQUIM CODINA I VINYES

Joaquim Codina i Vinyes (La Cellera, 1867-1934), acaba el batxillerat a Girona el 1885 i marxa a Barcelona per estudiar Medicina. En acabar la carrera, torna a la casa pairal, Can Vinyes, on roman tota la vida exercint la medicina rural. En diferents etapes, ocuparà també els llocs d’alcalde i jutge de pau del poble.

A partir del 1906 s’afecciona a la botànica i, des del 1908 al 1911, publica els Apuntes para la flora de la Sellera y su comarca al Boletín del Colegio de Médicos de la Provincia de Gerona, una important aportació de coneixement de la flora catalana.

Aviat es dedica de ple a la Micologia i estableix relacions amb micòlegs de renom, sobretot amb Pius Font i Quer (1888-1964), primer director de l'Institut Botànic de Barcelona.

El 1922, realitza diverses excursions micològiques per Catalunya. L’any 1929 escriu Bolets bons i bolets que maten, escrita a rodolins per fer-la més útil als lectors. El 1930, amb Font i Quer, publica Introducció a l’estudi dels macromicets de Catalunya, una obra fonamental de la Micologia catalana. El 1933, amb René Maire, edita Fungi Catalaunici. Contributions a l’étude de la flore mycologique de la Catalogne i el 1934, amb Roger Heim, Fungi Iberici. Observations sur la flore mycologique catalane.

El 1914 organitza la primera exposició de bolets a Catalunya, a Girona. El 1924 organitza una exposició semblant a la Cellera i el 1931 a la Sala d’Herbaris del Departament de Botànica del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Mor sobtadament el 26 de desembre de 1934, en tornant d’una visita domiciliària i quan havia sortit a la recerca de bolets.
La Cellera de Ter (La Selva) des del S.
Al fons els cingles de St. Roc i més enllà el cim de Rocacorba.
Foto: Joan Codina i Giol

ACTES DE L’ANY DOCTOR CODINA

Coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement, l’Any Doctor Codina inclourà diferents activitats, entre les que cal destacar l’acte d’inauguració que tindrà lloc el proper dia 5 de maig a 2/4 de 5h de la tarda al teatre del Centre Parroquial de la Cellera de Ter, on es farà entrega del premi del logotip de l’Aniversari i se celebrarà una taula rodona al voltant de la figura del doctor Joaquim Codina amb la presència de Lluís Llagostera (historiador), Oriol Codina (doctor en medicina), Joan Vallès (catedràtic de botànica de la Universitat de Barcelona), Miquel A. Pérez (president de la Societat Micològica Joaquim Codina i Vinyes) i Joan Font (doctor i professor de botànica de la Universitat de Vic). L’acte estarà conduït per l’actriu Mònica Van Campen i amenitzat per la Vinyes Band.

El dia 20 de maig tindrà lloc una descoberta botànica de la mà de Joan Font, que resseguirà els indrets més freqüentats pel doctor Codina; i el dia 26 de maig, la Fundació Valvi farà entrega, a la Cellera de Ter, del Premi Joaquim Codina i Vinyes de Preservació del Patrimoni Natural i Paisatgístic.

D’altra banda, al llarg de la propera tardor hi ha previstes la inauguració de la Ruta del Doctor Codina i d’un jardí botànic amb plantes descrites per aquest al llibre Apuntes para la flora de la Sellera y su comarca, publicat l’any 1908; així com una xerrada sobre botànica i una altra sobre micologia.


Durant aquest any 2018 hi ha també previstes l’edició de dos llibres: una edició crítica i comentada de Apuntes para la flora de la Sellera y su comarca, i un volum que repassarà el context històric en el que visqué el doctor Joaquim Codina i que donarà a conèixer la seva vida i obra.

Finalment, es realitzaran dues exposicions: una de bolets, i una al voltant de la figura del metge rural a la Catalunya de principis del segle XX, dels remeis i usos tradicionals de les plantes medicinals dels que gaudia la població en aquell moment i de la transició que s’estava produint entre el que avui considerem etnobotànica vers la botànica, la micologia i la medicina científiques.


Per a més informació:
Tel. 972 421902


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada