diumenge, 20 de desembre del 2020

 

Nova publicació de l’Ajuntament de la Cellera

El passat divendres 11 de desembre a la Cellera de Ter es presentà el llibre “Fer i pensar. L’ensenyament a la Cellera de Ter i el Pasteral durant la República i la Dictadura” escrit pel doctor Salomó Marquès, introduït per en Lluís Llagostera. 

Aquest llibre dedica unes pàgines a la revista que va aparèixer el 1935, publicada pels alumnes de l’escola en multicopista: “Albada. Quinzenari escolar i de jovent”. Es venia al poble al preu de 20 ctms.

El número 5 del primer any, desembre de 1935, és dedicat íntegrament al doctor Joaquim Codina, que feia un any que havia mort. Aquest número monogràfic de la revista escolar es troba a l’arxiu de l’Ajuntament.

Deu pàgines per recordar l’estimat convilatà que encapçalava un llarg article de mossèn Dorca[1]. Seguien textos d’alumnes i d’altres convilatans, entre aquests mossèn Joaquim Auseller. Tot amanit amb fotografies i dibuixos relacionats amb la vida i activitats del doctor. Joan Puig, alumne de l’escola nacional, hi va escriure el següent: “Jo coneixia el Sr. Quimet. Jo m’enrecordo de quan passava per davant de casa. S’estimava molt la Cellera i nosaltres a n’ell. Ens va curar el meu germà. Cada any venia a l’Escola per vacunar els nois que no n’estaven. He sentit a dir que el Sr. Quimet era un savi, perquè era un bon metge i un gran botànic, que coneixia les herbes una a una, i va fer un herbari que està tan bé que uns senyors de Barcelona l’han demanat per emportar-se’l. Va descobrir una herba a El Pasteral, que no n0’hi ha cap més a Europa d’aquella classe o, almenys, no se n’ha trobat. Era una eminència per conèixer els bolets. Diuen que el Sr. Quimet era molt aficionat a l’agricultura. Tots els galàpats que trobava se’ls ficava a la butxaca i els tirava al camp de casa seva, perquè els galàpats mengen moltes cuques. Jo vaig anar al seu enterrament. Hi havia molta gent. Siguem bons com ell!”



[1] Mossèn Josep director era el director de l’escola de la Cellera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada