dilluns, 1 de gener del 2018

BIOGRAFIA DEL DR. JOAQUIM CODINA I VINYES (8)
Una falguera única[1]

Hom considera que el treball de Codina Apuntes para la flora de la Sellera y su comarca fou una gran aportació a la flora catalana i modèlic en el seu temps, sobretot tenint en compte l’escassesa de mitjans de què disposava. Hi va incloure 1.032 espècies, d’un territori de només 15 km de radi, moltes de les quals eren fongs (en els quals s’especialitzaria); a més de les característiques de cada planta, en moltes feia referència als seus usos i a costums,  així com als usos medicinals. Per tant, podem dir que, a més de l'interès botànic de l'obra, hi ha un interès antropològic.
El 1908 Codina trobà un exemplar rar de falguera, que no constava en cap manual de botànica. Els botànics  Cadevall i Pau, al principi, pensaren que era una espècie nova, per això l’anomenaren Pteris codinae en honor al seu descobridor. Més tard es confirmà que es tractava d’una falguera ja coneguda al sud d’Àfrica i alguns punts d’Àsia (Pellaea calomelanos o Pellaea hastata). El Dr. Konrad H. Christ[2], considerat el botànic més competent de l’època, escriu el dictamen definitiu: “La falguera del Pasteral és absolutament idèntica a la Pellaea hastata de l’Àfrica del Sud i d’alguns punts aïllats de l’Àsia tropical”. “Aquesta descoberta és més important que la d’una nova espècie, perquè constata la localització europea d’una planta que no es coneixia fins al present més que en l’hemisferi autral d’Àfrica i en alguns punts aïllats de l’Àsia tropical (Java, etc).”
Codina entrava per la porta gran en el camp dels botànics. Cadevall a escriu a la Memoria de la Real Academia de Ciencias y Artes de Barcelona, memòria corresponent al 1908: “Hem de fer un particular esment del jove metge de la Cellera, Joaquim Codina, que tot i aïllat en aquella població de la província de Girona, enmig dels seus deures professionals i portant només dos escassos anys herboritzant, ha fet ja descobertes molt notables, alguna de les quals cridarà segurament l’atenció dels botànics”.




[1] Cf. Isidre Prades i BuixonsNotícia biogràfica del micòleg Joaquim Codina i Vinyes (1868-1934). 
Cf. Elena Guardiola, Josep-Eladi BañosEponímia mèdica catalana. Els epònims de Joaquim Codina, Departament de Ciències Experimentals i de la Salut. Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona).
[2] Konrad Hermann Heinrich Christ, jurista, naturalistabotànic i paleobotànic suís (Basilea, 1833 – Riehen, 1933).
Pteris codinae, dedicada a Joaquim Codina i Vinyes, coneguda també com a
Pellaea calomelanos o hastata [Viquipèdia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada