divendres, 26 de gener del 2018


Calendari del pagès

“Bolets”: aquest és el títol del primer dels articles publicats pel Dr. Codina al Calendari del pagès.
Logo_Institut_EmailL’Institut Agrícola Català de Sant Isidre ens ha facilitat els textos que anirem publicant al blog, transcrivint-los en ortografia pre-normativa. 
Ens adonarem de la riquesa de vocabulari del Dr. Codina i de la punta de bon humor que combinava perfectament amb el llenguatge científic en els seus escrits.

Juliol 1911. ¿Oy que’n son de rebons…? Bé, entenemnos; vull dir els de debó, els que’s fan pels boscos y prades, de cap manera els sinonims de castanyes, pinyes, bledes, verdolagues, mastagots, nyanyos y altres semblants verdures, que aquestos se solen cullir en llochs poblats, especialment en les tabernes, plasses, plasses de toros, sales de ball, cafès, etc., etc.
No obstant, dels primers també n’hi ha de dolents, n’hi ha que tenen mal gust, que fan mal de ventre y fins per disort, n’hi ha que maten...!
¡Oh! Lector; jo bé volia donarte una regla segura per distingir els bolets bons dels dolents, mes aixó avuy dia no es possible perquè n’hi ha molts dels quals no se’n te experiencia per no haberne menjat may ningú y per tant no se sab si poden fer mal o no; altres que sient dolents poden molt be pendrers per bons ó confondrer uns y altres y ni tampoch un pot fiarse de les probes en certes besties com donarne a menjar als gats ó als gosses perque llur organisme es molt diferent del nostre; aixi per exemple, veyém que les cabres y bous se’ls menjen tots y’l mateix fan els llimachs y altres bestioles sense que’n resultin perjudicats. A més de tot axó avuy dia encara no se sab amb certesa la composició química de tots els seus verenos ni la naturalesa de molts dels seus components.
En la falta donchs, d’una regla segura pera distingir els bolets bons dels dolents, te donaré alguns consells pera que no t’hagis de privar d’aquesta lleminadura y no’t posis en perill de perdre la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada