dimarts, 23 de gener del 2018

Biografia del Dr. Codina (11)[1]
Una de les raons per la que Joaquim Codina es dedicarà en endavant a l’estudi dels bolets és la seva professió de metge rural. Els estudis micològics a Catalunya eren pràcticament nuls fins aleshores i entre la població hi havia una desconeixença molt gran dels efectes dels bolets sobre l’organisme humà, per la qual cosa sovint es donaven casos d’intoxicació. Codina, com a metge i com a científic, comprengué que cal fer un esforç de divulgació entre la població del coneixement de les espècies.
Establí llavors relacions amb micòlegs de renom, com ara P. Hariot[2], de París, que li resolgué les primeres consultes i amb qui determinà el Polyporus tunetanus Pat., nou a Europa, i sobre el que escrigué dues notes: “Un bon bolet...” i “À propos du Polyporus tunetanus Pat.”. Mes tard es relacionà amb altres naturalistes francesos. L'animava el fet de veure's comprès. El Dr. Font i Quer[3] fou qui influí decididament en Codina i l’encoratjà per tal que tirés endavant la seva obra i els seus estudis micològics; Codina fou ja sempre més un col·laborador entusiasta seu.
El concepte que Font i Quer tenia de la botànica, i que aplicà com a director de l’Institut Botànic de Barcelona, incloïa totes les plantes, incloses les no vasculars, les anomenades criptògames (algues, molses, fongs i falgueres).
En l’impuls de l’estudi d’aquestes plantes, estimulà la feina de micòlegs al nostre país, destacant entre ells Joaquim Codina, i portà a Catalunya grans experts com René Maire[4], Roger Heim[5] i Rolf Singer[6]. D’aquesta manera, amb Font i Quer, Maire, Heim i Singer, Codina realitzà nombroses excursions per Catalunya, a la recerca de noves i antigues espècies, i contribuí de manera notable al coneixement i l’estudi dels fongs a casa nostra.





[1] Cf. I. Prades, o. c. E. Guardiola, J. E. Baños, o. c.
[2] Paul Hariot (1854 - 1917), farmacèutic, botànic i micòleg francés.
[3] Pius Font i Quer (Lleida 1888 – Barcelona 1964), botànic, farmacèutic i químic. Va ser el primer director de l’Institut Botànic de Barcelona i fundà, a la muntanya de Montjuïc, el Jardí botànic, annex a l'Institut.
[4] René Maire (Lons-le-Saunier, 1878-1949), botànic i micòleg francès.
[5] Roger Jean Heim (1900-1979), micòleg i fitopatòleg francés.
[6] Rolf Singer (1906 – 1994), micòleg d'origen alemany.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada