diumenge, 21 de gener del 2018

Llibreta de despeses

A Can Vinyes de la Cellera de Ter, la casa pairal d’en Quimet Codina, es conserva una petita llibreta de butxaca amb les seves despeses durant el 2n curs d’estudis a la Universitat de Barcelona (1887-1888). Només hi consten les despeses personals. No s’hi esmenten: viatges, matrícula, pensió, material d’estudi, etc. Suposem que feia els àpats en alguna pensió.
Eren el seus pares qui li demanaven que anotés els comptes o bé sortia d’ell mateix de fer-ho? Tant en un cas com en l’altre, volia dir que a la família s’era meticulós amb els diners, fins i tot amb els personals.
En aquesta llibreta consta un total de 19 setmanes corresponents als mesos: octubre, gener, febrer, març i abril. La lletra i la polidesa es van deteriorant amb el pas dels mesos.
Per aquestes anotacions podem saber el preu del pa: 3 lliures de pa costaven 13 cèntims. Dels altres conceptes no ens indica la quantitat de la compra.
Rebia una setmanada, el promig de la qual va ser de 4,33 ptes., depenent, és clar, del saldo de la setmana anterior. 
El promig de despeses setmanals van ser: 3,14 ptes. Els productes comprats i el promig de despesa setmanals de cada un d'ells van ser:
  • Pa. Consumia 6-7 pans de 3 lliures a la setmana: 1,40 ptes.
  • Vi: 0,84 ptes.
  • Enciam: 0,17 ptes. Sorprèn que comprés enciam tot l’any, també els mesos d’hivern.
  • Petroli: 0,11 ptes. Suposem que era per a l'estufa.
  • Roba: 0,51 ptes. Se suposa que era el que costava rentar la roba.
  • Xocolata: 0,11 ptes.
  • Hi ha una despesa de 3 cèntims en una setmana d'abril que sembla correspondre a una festa d'un tal "Sánchez". Tota una disbauxa!
    Can Vinyes (des de ponent). Es pot veure el recinte murallat d'una de les vinyes (ara oliverar). Al fons, a la vall, la pollancreda del Ter. (2018)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada