dissabte, 3 de febrer del 2018

Biografia del Dr. Codina (12) [1]

El juliol de 1913 participa a Sta. Coloma de Farners en una reunió dels principals propietaris de boscos de castanyers per a rodells[2] de la comarca: Cendra, d’Anglès, Planell, d’Osor, el Marquès de Montsoliu, de St. Hilari, etc. La finalitat fou constituir una societat que canalitzés llurs interessos, ja que el sector rodellaire estava en constant evolució, no exempta de crisi. L’entitat prengué el nom de “Mutua Arera de castaños para aros”. Més tard sorgiren altres associacions professionals. Al cap de pocs anys Codina, com la majoria de propietaris, va participar amb capital social en la nova “Sociedad Arera”, constituïda amb la finalitat de mecanitzar aquesta indústria; la qual cosa simplificava la producció. Lògicament la introducció de la maquinària va agreujar les condicions de vida dels treballadors.
Foto: Museu Etnològic del Montseny (MEMGA). Generalitat de Catalunya
El 1915 Joaquim Codina publica al “Calendari del pagès” un article sobre comptabilitat agrícola, que tindrà continuïtat en els dos anys successius. Amb aquests escrits intenta desvetllar la importància d’una acurada comptabilitat en les explotacions pageses: "Arriscar-se en negocis agrícols empleant-hi fortes sumes sense portar comptabilitat, seria igual a que un comerciant tampoc ne volgués portar, que a lo millor se trobaria arruinat sense saber de on li ha vingut el mal".[3] 
Codina introdueix nous conceptes comptables en la gestió agrícola, com ara el d'inventari de béns o la comptabilitat per partida doble.






[1] Cf. I. Prades, o. c. 
[2] Gran Enciclopèdia Catalana: “Feix de cèrcols de castanyer per a fer botes, lligats en forma rodona”.
[3] Institut Agrícola Català de St. Isidre, Calendari del pagès (1915).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada