dimarts, 27 de febrer del 2018

BOLETS BONS I BOLETS QUE MATEN 2 [J. C. V.][1]

Bolet de soca d’alzina[2].

Vols conèixer aquesta pinta?[3]
Jo et diré la seva tinta
Que en el barret sol portar,
Perquè deuràs observar
Que aquesta sol ser verdosa,
No pas blanca, ans bé grogosa;
Les costelles són ben blanques
(Això van dir-m’ho a Simanques)
Sol lluïr corbatinet
Que el veuràs sempre blanquet
Al igual que el peu o cama.
(No és pas boig el qui això es mama
O de bona fe s’ho creu)
Aquest és judici meu.

Els bolets que facin molla[4],
Ja els pots voler a la colla.
Per atrapar un ciureny,
N’hi ha que perden el seny.
I per trobar mollerics
No cal passar tants fatics.
La gent té els mataparents
Per bolets dels més dolents,
Mes, de tots ells el cigró
És el que et pot fer més por.



[1] Joaquim Codina Vinyes.
[2] Bo per a menjar. Viu agrupat en flotes en les soques o rabasses d’aquesta planta. És de color moreno, barret llis, peu llarg, dur i fibrós.
[3] L’autor d’aquests versos pretén descriure el bolet més verinós de tots ja per la qualitat del verí, ja per la freqüència amb què es troba, per això és el que causa més emmetzinaments. El nom és el de Cugumella, però també és conegut i àdhuc confós amb el de Pampinella, Farinera, etc. Té el barret llis, de color verd-groguenc, alguna vegada amb trossos de beina adherits al barret. Les costelles o fulles són blanques i no arriben a tocar el peu. Aquest és llarg, blanc i porta anell en el terç superior. La beina és blanca i entera. No fa olor ni té mal gust. N’hi ha un que porta beina, però no anell, i les costelles tenen color vinós o rosa clar, i aquest també mata.
[4] Bolets que fan molla. Són aquells que, en lloc de fullets, porten una sèrie de petits tubs molt apretats, els quals poden separar-se del barret amb facilitat. Exemple: els Ciurenys, Mollerics, Moixins, Mataparents, etc. NO n’hi ha cap que mati, i alguns diuen que tots són bons per a menjar. La veritat és que en general tots els bolets de molla que, en trossejar-los, es tornen blaus, no són gaire saborosos, i àdhuc algun pot causar indigestió, però també n’hi ha d’aquests que són bons. No obstant, la gent té horror als bolets de molla que, en trossejar-los, es tornen blaus i als quals donen en nom de Mataparents, Cigró, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada