diumenge, 18 de febrer del 2018

Biografia del Dr. Codina (14) [1]

Exposicions de bolets

«Codina col·laborà amb Font i Quer, en dues importants obres, de les quals foren autors principals René Maire, “Fungi Catalaunici. Contributions à l’étude de la flore mycologique de la Catalogne” i Roger Heim, “Fungi Iberici. Observations sur la flore mycologique catalane”, que es publicaren, en francès, el 1933 i el 1934, respectivament, a la Sèrie Botànica dels Treballs del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Cal dir que a Codina es deu l’organització de les primeres exposicions de bolets de Catalunya. Sabia que a l’estranger es feien exposicions amb gran èxit i va intentar reproduir-les per a popularitzar el món dels fongs entre el gran públic. A la tardor de 1914 organitzà la primera al Grup Escolar de Girona i deu anys més tard ho feu a La Cellera; en aquestes exposicions ell mateix explicava als visitants les característiques de més de 50 espècies i la manera d’evitar accidents greus. Posteriorment participà en les que se celebraren a Barcelona, Girona i Olot.
La primera exposició de Barcelona es va celebrar l’octubre de 1931 a la Sala d’Herbaris del Departament de Botànica del Museu de Ciències Naturals, aprofitant la presència del Prof. René Maire que era a Catalunya convidat per Codina i Font i Quer. L’èxit de públic fou tan gran que no s’ho esperaven i als locals de l’exposició gairebé no s’hi cabia. Per això, l’edició posterior, del 29 d’octubre al 4 de novembre de 1932, es va celebrar a l’hivernacle del Parc de la Ciutadella i es va acordar cobrar una entrada de 0,15 pessetes, fet que no va impedir que la visitessin 6.567 persones. S’hi van exhibir al voltant de 300 espècies de bolets; això implicà una logística força complexa, ja que calia renovar gairebé diàriament els exemplars. 
Uns dies abans, el 23 i el 24 d’octubre de 1932, amb P. Font i Quer, R. Heim i M. de Garganta, va tenir cura de l’organització de l’exposició de bolets a Olot. La premsa olotina se’n feu ressò: “El públic hi acudí amb tal interès que el diumenge a la tarda es feia difícil visitar-la. El nombre d’espècies exhibides era de 129, cada una anava acompanyada dels seus noms vulgar i científic i d’indicacions sobre si era comestible, sospitosa o metzinosa; la major part d’elles eren de la nostra comarca”. La següent exposició va tenir lloc a Girona el mes de novembre d’aquell mateix any; fou organitzada per Codina, Font i Quer i Heim, i es van exposar prop de 160 espècies. 
Codina pronuncià també moltes conferències sobre micologia i, especialment, sobre bolets comestibles i verinosos, en el seu afany de donar a conèixer les diferències i així evitar intoxicacions.»



[1] Eponímia mèdica catalana. o. c.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada